dinsdag 21 januari 2014

Projectgroep Awesome Week 7 en 8

Terugblik plan van aanpak
Evaluatie werkwijze
Is het jullie gelukt om je aan de planning te houden? 
Het is ons gelukt om ons aan de deadline te houden. De planning zelf werd niet altijd even goed gevolgd. Dit begon al in week twee, doordat 4 van de toen nog 6 groepsleden ziek waren. Eind week drie stopte Jay-Eliza met de opleiding en zij zei tot die tijd dat ze haar opdrachten nog zou maken. Haar werk moesten we toen herverdelen en dit hadden wij dus iets later dan ideaal af. Een ander punt waar het in de planning niet goed ging was bij de opdracht middelenschouw. Tot en met week drie liep dit nog volgens planning maar daarna begonnen Lara en Pepijn op dit punt achter te lopen. Eind week zes zouden alle borden op Pinterest afgerond moeten zijn. Ieke, Mike en Stefan hadden hun deel op tijd af. Lara en Pepijn hebben dit uiteindelijk in week 7 afgerond.Ook met de afronding van de weekopdrachten ging het vanaf week 4 niet helemaal meer volgens planning. We hadden elke week de deadline op vrijdagochtend gezet, zodat we het met zijn allen konden nakijken. Het was echter steeds het geval dat we op vrijdag tot laat in de middag alles aan het maken waren. Ook kwam vaak nog niet alles af.  In week 5 hebben we dit wel gered, maar in week 6 bijvoorbeeld weer niet.

Achteraf gezien was dit natuurlijk niet erg handig. We hebben ons dus ook niet altijd aan de planning kunnen houden. Soms door factoren van buitenaf, en soms door onze eigen schuld. Dit is dus een leerpunt voor groepswerk in de toekomst.


Hebben jullie de samenwerkingsafspraken kunnen navolgen? 
Aan het begin van dit blok hebben we met zijn allen een samenwerkingscontract getekend. Hierin stonden bijvoorbeeld ook de afspraken die we hadden gemaakt over op tijd zijn. De sanctie op te laat komen was als volgt: 'indien een teamlid tussen 10 en 30 minuten te laat is, dan zal het desbetreffende teamlid moeten trakteren. Komt het teamlid herhaaldelijk (3x) te laat, dan zal er een gesprek met de rest van de groep plaatsvinden over de voortgang.' Er is dan ook meerdere keren getrakteerd. 

Ook is er in week week 5 met Lara een gesprek geweest over haar werkgedrag en het niet nakomen van afspraken. Hier is uitgekomen dat Lara dit zou verbeteren en dit heeft ze zeker gedaan. Ook met Pepijn is er een gesprek gevoerd, tevens over het niet nakomen van afspraken en het niet maken van werk. Dit was in week 6. Ook Pepijn gaf aan dit te gaan veranderen, maar daar ging nog wat tijd overheen. In week 8/9 heeft hij hard gewerkt en zijn bijdrage geleverd. 


Al met al hebben we dus onze samenwerkingsafspraken gevolgd.   



Wat ging er goed? 
Als groep hadden we een goede klik met elkaar. Dat was vaak wel fijn werken. Ook hielpen we elkaar waar nodig, dus we konden op elkaar bouwen. 

Wat waren cruciale momenten? 

Een van de eerste cruciale momenten was het moment dat Jay-Eliza aankondigde dat ze ging stoppen met de opleiding. Dit hadden we deels wel verwacht, maar het moment was toch onverwacht. Dit was erg jammer natuurlijk, maar voor haar en het groepswerk beter. 

Het tweede cruciale moment was het moment dat we in gesprek moesten met Lara en Pepijn over hun werkhouding. Dit was voor ons allen niet heel makkelijk, maar we zijn er sterker uitgekomen. 


Een positief cruciaal moment was het moment dat ons creatief concept vorm kreeg. Dit was namelijk leidend voor alle opdrachten. Op dat moment kwam ons eindproduct steeds helderder in zicht. Dit was voor ons een belangrijk moment.


Ook de feedback van Patrick, Lukas, Jaap Nutters en Ronald Voorn waren cruciale momenten. We kregen te horen wat goed ging en wat beter 
kon, dus vanaf dat moment wisten we gerichter of we op de goede weg waren. Ook wisten we wat we moesten verbeteren, wat belangrijk was voor een goed eindproduct.

Als laatste was onze eindprocedure ook erg cruciaal, omdat het er soms om zou spannen of we het allemaal op tijd zouden redden. Dat is gelukkig gelukt!


Welke interventies hebben jullie gedaan? 

Zoals eerder aangegeven hebben we twee keer een gesprek gevoerd als groep over de gemaakte afspraken. De eerste keer was een gesprek met Lara en de tweede keer met Pepijn. We moesten ingrijpen omdat het anders niet goed zou komen met het eindproduct. Gelukkig is alles op zijn plek terecht gekomen.
Kwaliteitsbewaking 
Meester-planning.
Welke acties hebben jullie ondernomen per week om de kwaliteit te borgen?
We hebben elkaars stukjes gecontroleerd op spel- en taalfouten. Dit hebben we elke week gedaan.Ook hebben we elkaars stukken nagekeken op inhoud, zodat we zeker wisten dat het klopt met wat er uiteindelijk moest komen te staan. Verder hebben we elke week trouw de meester-planning bijgehouden. Hoewel we ons niet altijd aan deze planning hebben gehouden, was het toch zinvol om dit bij te houden. Zo wisten we namelijk precies wat er nog moest gebeuren en wie er achterliep op schema. En konden we op tijd ingrijpen. Dit is dan ook in bijna alle weken wel een keer gebeurd. Elke vrijdag hebben wij met elkaar om de tafel gezeten om te kijken wat er nog moest gebeuren en door wie. 
Ook de samenkomsten op maandag waren erg handig. Maandagochtend was namelijk altijd de dag dat wij onze opdrachten verdeelden. Hierbij kwam de planning natuurlijk erg goed van pas. Al met al heeft de meester-planning erbij geholpen om alles op tijd af te krijgen. Ook hebben we in week 1 de By the Grape winkel bezocht. Dit hebben we gedaan omdat we wilden dat onze huisstijl bij By the Grape aansloot. 
In week 5 hebben we contact gehad met Patrick, voor feedback. Hij stelde een aantal vragen waar wij nog naar moesten kijken. Vragen die essentieel waren om te beoordelen of ons concept een succes zou kunnen worden. Deze feedback hebben we toen verwerkt in onze opdrachten en producten. 
Deze week hebben wij ook om feedback van Lukas gevraagd. Hij was positief over ons idee. En hij gaf ons nog een tip mee om over de kosten. Wij hadden voor de kosten van de flessen wijn de winkelprijs aangehouden. Lukas vertelde ons dat we van een winstmarge van 50% mochten uitgaan en dus de kosten van de wijn halveren. Dit gaf de ruimte om een evenement te kunnen organiseren.
In week 6 hebben we ook feedback ontvangen. Deze keer van niemand minder dan Jaap Nutters, eigenaar van By the Grape Utrecht. De uitkomsten hiervan hebben wij ook in ons project meegenomen. Bijvoorbeeld dat de marge op By the Grape wijnen inderdaad 50% is maar op de andere wijnen 30%, hiermee hebben wij dan ook rekening gehouden. Ook de mogelijkheden voor een evenement hebben wij met hem besproken. 
Tot slot hebben wij in week 7 nog een keer feedback ontvangen, en wel van Ronald Voorn. Ook dit hebben we in de kwaliteitsborging verwerkt.


Wanneer hebben jullie feedback gebruikt voor kwaliteitsborging? Wat heeft de feedback opgeleverd?
We hebben eigenlijk waar we konden de feedback gebruikt. Zo hebben we elke week wel iets bijgesteld, en daar waren we iedere week weer even zoet mee. Dit is helemaal niet erg, want hierdoor hebben we alles wel zo goed mogelijk kunnen maken. Bovendien hebben we door de feedback en het bijstellen van onze kwaliteitsborging onze doelstellingen kunnen halen. Dat is natuurlijk van groot belang. Dit geldt eigenlijk voor iedere week
We hebben iedere week gekeken naar de spelling. Verder hebben we elke week de kwaliteitsbewaking naast de opdrachten gehouden. Niet alles is gelukt zoals gepland, maar dat losten we dan op een andere manier op. Zo hebben we toch alles nagekeken. 

We hadden alleen in week 8 gepland dat we geen tijd zouden besteden aan de kwaliteitsborging, maar we hebben dit uiteindelijk toch gedaan. Dit komt doordat we het toch als vereist zagen. Alleen aan het einde van week 9 hebben we het wat anders aangepakt. Dit komt omdat deze week het eindproduct moest worden ingeleverd. Omdat we iedere week de kwaliteitsborging hebben bijgehouden, waren we in week 9 niet zoveel tijd kwijt aan het controleren. Dat was natuurlijk erg fijn.
Kwaliteitsborging.
Voldoen jullie eindproducten aan de door jullie geformuleerde kwaliteitseisen? Hoe weet je dat? 
Wij denken van wel, omdat we het door professionals hebben laten nakijken. De feedback die we daar toen op hebben gekregen hebben we weer verwerkt in onze eindproducten. We hebben de feedback van de professionals dan ook met open armen ontvangen. Verder hebben we op de punten die we zelf zouden doen ook alles gecontroleerd. 

Pechakucha

Kan je het filmpje niet zien? klik dan hier!

Dit zijn onze offerte en factuur:

Voorblad offerte


Offerte pagina 2
Offerte pagina 3



Factuur
Middelen
Onze middelen voldoen aan de regels van auteurs- en portretrecht.
Online middel:
Video/Layar- Zodra de deelnemende klant zijn of haar gemaakte video opstuurt naar By the Grape, gaan zij met de voorwaarden akkoord en geven zij toestemming aan de organisatie om deze te gebruiken.
Facebook- Akkoord gaan met de algemene voorwaarden van facebook en toestemming van de video-auteur/klant.


Offline middel:

Flyer- Maken we zelf. Er moet alleen rekening gehouden worden met het gebruik van bepaalde foto's of plaatjes.
Event- Er is geen sprake van auteursrecht, omdat het event in het pand van By the Grape gehouden wordt. Rekeninghoudend met het portretrecht op de foto's die worden gemaakt, gebruiken wij die niet voor een ander commercieel doeleinde.
[1] Verveelvoudigen, openbaarmaken: Artikel 12 aw.
[2] Portretrecht, Artikel 19 – 21 aw.




Scan mij met behulp van Layar.

Flyer, uitnodiging achterkant.
Flyer, uitnodiging voorkant.

















Facebook actiepagina.














Draaiboek evenement, pagina 1.
Draaiboek evenement, pagina 2.
Draaiboek evenement, pagina 3.
Kostentoelichting
Wij zijn er deze week achtergekomen dat de voorwaarden van Layar per 1 Januari zijn veranderd. Deze verandering is groots op het gebied van prijs voor het gebruik van Layar. Kort gezegd is de prijs gigantisch omhooggedreven vanaf het nieuwe jaar. Het gratis gedeelte van Layar is nog maar geldig voor 60 dagen. Onderstaande afbeeldingen geven de verandering aan:




Wij gebruiken in onze offerte en kostenbegroting nog het oude reglement, omdat dat bijna het hele blok gold. Layar was namelijk voorheen voor een jaar gratis. Je kon er wel een abonnement op nemen, maar dit hoefde niet per se. Omdat dit pas laat in de afrondingsfase veranderde hebben wij dit dus buiten beschouwing gelaten.

Projectgroep Awesome Week 6

Hallo lieve lezers
Dit is alweer weekblog 6 

1. Deze week zijn er veel zaken geregeld: de flyer is gemaakt, de offerte is opgesteld, het draaiboek is gemaakt, een uitnodiging geschreven en natuurlijk de weekopdracht. Maar we hebben ook een QR-code gemaakt om op de flyer te plaatsen.

2. De link naar de pinterest borden voor de middelenschouw: http://www.pinterest.com/bureauawesome/

3. De mening van de ijkpersoon
Het is een heel leuk en modern concept dat Layar gebruik, het is echt heel gaaf! Het filmpje van Fleur won en die staat nu dus ook op de fles. Hoe gaaf is het dat je eigen filmpje aan honderden mensen wordt verkocht op een fles wijn. En de wedstrijd is een goede reden om weer eens gezellig met mijn vrienden een avondje te eten en te drinken. De avond waar we laatst naar toe zijn geweest met de bekendmaking van de winnaar was erg gezellig. We hebben heel veel lekkere en aparte wijnen geproefd. De demonstratie van Layar was ook leuk om te zien.

4. De interne en externe determinanten.
De interne:
De interne factoren zijn dat de consument het erg belangrijk vindt dat de wijnen die ze kopen biologisch zijn, en daarbij eerlijk verhandeld worden. Maar ook de prijs-kwaliteitsverhouding kan ook een grote factor zijn, een lekker wijntje voor niet al teveel geld. In de winkel is er de optie om de wijn te proeven voordat het gekocht word wat in veel winkels niet het geval is. Ook als de zaak dichtbij zit is het een makkelijkere keuze om er even langs te gaan. Via de webwinkel kan het ook besteld en thuisbezorgd worden.

De externe:
De externe factoren zijn dat vrienden het erg aanraden en dat ze er een ontzettend lekker wijntje vandaan gehaald hebben. Het uiterlijk van de zaak wordt natuurlijk ook als externe factor en aandachtstrekker gezien.


De middelen die we gebruiken zijn;
  • Flyers
  • Facebook
  • Evenement
  • Layar.
De doelgroep is bepaald tot mensen van 25 tot 35 jaar. Deze groep maakt gebruik van Facebook en smartphones. Door dit middel te gebruiken wordt deze groep snel en makkelijk bereikt. Layar kan makkelijk als app gedownload worden en door gebruik van deze moderne middelen geven we BTG een modern imago en zorgen we ervoor dat de winkel met de tijd mee gaat. De flyer is een hippe, frisse flyer die bij de stijl van BTG past.
Het event word in BTG zelf gegeven waardoor de stijl van het event grotendeels al bepaald is door de huisstijl van By The Grape. De middelen die we hierboven beschreven hebben worden ook uitgewerkt en staan in de begroting.

6. 
We hebben feedback van zowel Lukas Deknatel, Patrick van der Bogt en Ronald Voorn. Het eerste feedback moment was met Lukas, hij was zeer positief over het concept. Er waren een aantal aandachtspunten zoals bij de begroting. We zijn bij de begroting uitgegaan van winkelprijzen maar hebben daar de marge van aangepast. Dit hebben we met Jaap besproken en er ging 30% marge over.

Patrick heeft ons via de mail feedback gegeven daar werd duidelijk dat we bepaalde zaken anders moesten formuleren. De strategie die we gingen toepassen en het gehele concept  moesten beter worden uitgewerkt. Dit hebben we gedaan en naar Patrick toegestuurd. Vanwege de afwezigheid van Patrick hebben we geen reactie terug gekregen.

We hebben met Ronald Voorn een Skype-afspraak gehad betreffende ons concept. Hij was benieuwd hoe we aan het concept kwamen en hij vond het goed dat we een tweezijdige strategie gingen toepassen. Hij vertelde ons dat het idee om de video's te laten insturen niet ging werken omdat we het te ingewikkeld hadden gemaakt. Zijn advies luidde om het simpel te houden en geen ingewikkelde onderdelen toe te voegen. Over het algemeen vond hij het idee leuk en interessant. We hebben overwogen om het idee van de video's te schrappen maar vanwege de tijdsdruk, de feedback van docenten en Jaap Nutters hebben we toch besloten om het idee te behouden.

7. Zie punt 5 voor de middelen.
 
Offerte 

8. Redeneer schema's






                                             
 De smart afspraken 

Middelenschouw 
Specifiek: alle foto's staan op Pinterest met beschrijving/analyse. 
Meetbaar: 185 foto's 
Acceptabel: ja
Realistisch: ja 
Tijdgebonden: eind van week 6 

De weekopdrachten 
Specifiek: alle week opdrachten zijn af en staan in Googledrive 
Meetbaar: per week in Googledrive 
Acceptabel: ja 
Realistisch: ja 
Tijdgebonden: eind van week 6 


maandag 13 januari 2014

Projectgroep Awesome Week 5

Beste lezers, zie hier wat we afgelopen week hebben gedaan!

Meesterplanning


De opdrachten hebben we verdeeld over de groepsleden. 


Middelenschouw
Ook in week 5 hebben we weer aan de middelenschouw gewerkt. Deze moet volgende week af zijn, maar we lopen nog niet helemaal op schema. Er moeten nog bij verschillende kopjes foto's toe worden gevoegd omdat deze nog niet compleet zijn. We hebben er namelijk voor gekozen om iedere week 8 foto's p.p. te maken, zodat we iedere week 1 onderwerp van onze lijst af konden strepen. We gaan ervoor zorgen dat de middelenschouw in week 6 wel helemaal volledig is.


Expertfeedback
Afgelopen week hebben wij contact gehad met Patrick. Wij hebben aan hem gevraagd of we op de goede weg waren en wat hij van ons creatief concept vond. Hier hebben wij de volgende feedback op gekregen: 

FEEDBACK OP CONCEPT
Even ingaand op het concept allereerst. Dit is een gedetailleerde actie zoals het nu op papier staat. Maar ik kan niet beoordelen of het een effectieve actie zal zijn. Hiervoor heb ik het volgende nodig van jullie:

- Ik heb eerst een goede doelgroepbeschrijving nodig voordat ik het kan beoordelen.
- Wie is jullie ijkpersoon?
- Wat is de doelstelling precies?
- Welke positionering kiezen jullie binnen de campagne voor By the Grape?
- Wat is de boodschap?

Oke, de strategieën hebben jullie gekozen en jullie hebben ook ideeën voor middelen, maar de bovenstaande vragen bepalen of dit goede keuzes zijn geweest.

Voordat je begint over de middelen is het eerst goed om naar het geheel van de campagne te kijken. Lees Floor & Van Raaij hoofdstuk 9.
Welk concept gaan jullie toepassen bijvoorbeeld? Gebruik de creatieve concepten uit Communicatieplanner (Hoofdstuk 4) van Michels. Welke die hij noemt lijkt jullie het meest geschikt om de boodschap over te brengen en de communicatiedoelstelling te behalen?
Welke communicatiestrategie uit het andere boek van Michels willen jullie gebruiken?


Wij willen gebruik maken van de fanstrategie. Door al bestaande klanten (fans) te benaderen en deze in te zetten om nieuwe fans te winnen. Dit doen we door gebruik te maken van een brandactivatiestrategie. Door een spraakmakende actie willen wij de huidige fan aansporen om met potentiële nieuwe fans de wijn van By the Grape te ervaren en beleven. Door het uploaden van de video’s willen wij vervolgens word of mouth, buzz creëren bij een groter publiek. Hiermee willen wij ervoor zorgen dat By the Grape wordt aangeraden bij vrienden en familie. 

Kenmerken Fanstrategie:
- Fans maken fans
- Word-of-Mouth
- Buzz creëren

Wijn is een experience product. Experience producten moet je zelf ervaren of ze moeten aanbevolen worden door bekenden.

Hiervoor heb je ook die uitgebreide beschrijving van je doelgroep nodig, want anders bereik je de doelgroep niet met je campagne:
  1. je moet media en middelen kiezen die de doelgroep bereikt/tegenkomt;
  2. je moet de boodschap zo verpakken dat de doelgroep zich aangesproken voelt.
De uitwerking van het online en offline middel is hiervan afgeleid uiteindelijk. Naast de twee middelen die je uitwerkt kan je nog andere middelen voorstellen om in te zetten zodat de campagne de doelgroep optimaal bereikt.
We zijn hier vervolgens gelijk mee aan de slag gegaan. Zo hebben we onze ijkpersoon nog specifieker gemaakt, de positionering en de doelstellingen nogmaals bekeken en hebben we bepaald welke boodschap we over wilden brengen. Al met al was de feedback voor ons heel belangrijk, omdat we op deze manier wat gerichter konden gaan werken. Ons creatief concept is hierdoor ook gegroeid en verbeterd. Bovendien hadden we aan Patrick gevraagd of we misschien contact mochten opnemen met de eigenaar van By The Grape Utrecht. Dit mocht, dus is Stefan (mede omdat hij binnen de doelgroep valt) richting By The Grape gegaan met het creatief concept. Jaap Nutters (eigenaar By The Grape Utrecht en dus expert) vond zowel ons online als offline middel ontzettend leuk. Hij heeft toevoegingen gedaan en aangegeven wat het makkelijkst te realiseren zou zijn. Al met al was hij erg enthousiast. Dit is voor ons communicatiebureau natuurlijk erg positief, omdat we nu weten dat we in de goede richting zitten. 
Drie dagboekfragmenten ijkpersoon
Situatie 1:
Donderdag, bijna weekend! Ik ben echt even toe aan wat ontspanning en gezelligheid dit weekend. Misschien ga ik wel even langs bij die wijnwinkel By The Grape. Lisanne vertelde me daar laatst over en zei dat ik er echt eens een keer hen moest gaan. Vooral ook omdat ze nu een leuke actie hebben. Misschien moet ik morgen na mijn werk maar even langsgaan om een lekker wijntje voor ’s avonds te halen. Morgenavond lekker thuis op de bank met een wijntje, dat lijkt me wel wat. Of misschien nodig ik nog wel wat vrienden uit, om samen die fles(sen) op te drinken. Ik kijk wel.

Situatie 2:
Ha, vrijdag! Eindelijk weekend! Ik heb vanavond echt een te gekke avond gehad met mijn 3 beste vrienden. Mark, Lisanne en Rob kwamen langs om te eten en een wijntje te drinken. Gelukkig was ik daarvoor even naar By The Grape gegaan (op aanraden van mijn vader) om een lekkere fles wijn te halen. Toen ik de winkel had gevonden met mijn navigatiestysteem op mijn smartphone ben ik snel naar binnen gegaan. Bij binnenkomst werd ik verwelkomd door het personeel, en daarna ben ik rustig rond gaan kijken. Er waren zoveel soorten wijn, dat ik gewoon niet wist welke ik moest kiezen. Gelukkig kwam er iemand van het personeel naar me toe om me te helpen. Ze boden me aan om een wijntje te proeven, nou daar zeg ik natuurlijk geen nee tegen! Deze wijn is het uiteindelijk niet geworden, maar hij was wel erg lekker. Toen ik eindelijk een keuze had gemaakt ben ik richting kassa gegaan. Bij de kassa vertelde de persoon die mij eerder al had geholpen dat er nu een leuke actie loopt. Ik kan dezelfde fles wijn gratis nog een keer krijgen (of een ander in dezelfde prijscategorie) als ik met mijn vrienden een leuk filmpje over de wijn maakte. Ik vond het wel een vet idee, dus ik legde het vanavond aan Mark, Lisanne en Rob voor. Die vonden het ook een geweldig plan, en we willen met zijn allen voor de hoofdprijs gaan! Die speciale fles ter waarde van €200,- … We hebben afgesproken om morgen het filmpje te gaan maken! Ik heb er nu al zin in.

Situatie 3: 
Ik was vandaag in mijn pauze op het werk wat aan het surfen op internet. Natuurlijk checkte ik ook even mijn Facebook pagina. En wat ik toen zag was echt heel erg leuk! Fleur heeft meegedaan aan een actie van By The Grape! Ik wist niet eens wat By The Grape was! Blijkbaar is het een ontzettend leuke wijnwinkel in Utrecht. Dat is fijn, want ik woon in de Bilt. Lekker dichtbij dus. Fleur heeft samen met haar vrienden een filmpje opgenomen die bij die actie hoort. Ze krijgt er sowieso een fles wijn voor (wie wil dat nou niet?) en ze maakt kans op een hele dure fles ter waarde van €129,-! Maar wat misschien nog wel het aller-leukste is: haar filmpje gaat misschien door middel van Layar op het etiket worden gebruikt! Heel vet! Ik denk dat ik morgen ook maar even langs ga bij By The Grape, want ik ben nu toch wel heel nieuwsgierig geworden!

Geef de customer journey canvas weer voor jullie campagne.

Uitgewerkte redeneerschema's
Stelling 1:


 Stelling 2:

zaterdag 11 januari 2014

Projectgroep Awesome Week 4


Hoi allemaal,

Afgelopen week zijn wij aan de slag gegaan met de weekopdracht van Onze Mix week 4.

Veel van de opdrachten hebben we gezamenlijk gemaakt. Een paar opdrachten hebben we verdeeld. Hieronder te zien in de Meesterplanning:



De opdracht bevatte de volgende onderdelen:
  1. Middelenschouw.
  2. Communicatiedoelstellingen verfijnen.
  3. Propositie voor de campagne formuleren.
  4. Bedenk een creatief concept. 
  5. Redeneeropdracht. 
  6. Weekblog.
Zoals in de meester-planning te zien is hebben we de opdracht deze week verdeeld. Lara was deze week niet aanwezig, en is dus ook niet opgenomen in de meester planning. 

Middelenschouw
De middelenschouw is de doorlopende opdracht die we iedere week aanvullen. Deze maandag moesten we de foto's van de productpresentaties af hebben. Vrijwel iedereen heeft bijgedragen aan de middelenschouw, het was de bedoeling dat iedereen 8 foto's maakte van de middelengroep 'brochures en flyers'. Nog niet alle foto's staan op Pinterest. We hebben afgesproken dat dit maandag 9 december 13:00 af moet zijn. 

Communicatiedoelstellingen verfijnen
Het verfijnen van de communicatiedoelstellingen hebben wij gedaan aan de hand van vier stappen.

  1. Zoektabel maken en bespreken met doelgroepomschrijvingen.
  2. Definitieve doelgroepomschrijving voor de campagne.
  3. Paspoort ijk-persoon verbeteren en confronteren met moodboard.
  4. Formuleren definitieve communicatiedoelstellingen.

Dit is de door ons gemaakte zoektabel over doelgroepomschrijvingen:
ANWB Toeractief
“Toeractieflezers zijn 50-plussers (m/v) in een hoge welstandsklasse. Daarnaast de volgende kenmerken:
bestedingen aan hobby’s (zoals fietsen en kamperen) en audiovisuele apparatuur, geïnteresseerd in sparen en belastingszaken, maar ook literatuur, kunst en cultuur, internet en computergebruik is hoger dan gemiddeld bij deze groep lezers, vakantiefrequentie is hoog en het liefst natuur-en sportieve vakanties, fiets heeft de voorkeur boven de auto, maar autobezit is bijna 70%.“(ANWB-Media, 2007) (HBO-Kennisbank)
Jillz
Primair communicatiedoelgroep: (licht) alcohol drinkers, vrouwen 18 – 35 jaar.
Secundair communicatiedoelgroep: (licht) alcohol drinkers, vrouwen 36 – 49 jaar.

De Jillz vrouw geniet van het leven, is jong en sociaal. Ondanks een gemiddeld inkomen, hecht zij veel waarde
aan haar persoonlijke stijl en kiest bij voorkeur voor moderne merken. Zij heeft regelmatig behoefte om even
bij te praten met een goede vriendin/partner/bekende. Over van alles en iedereen. Thuis of op locatie. Live of
per telefoon. (http://www.folderchallengeaward.nl, 2011)
(internet)
Winelife
Doelgroep WINELIFE (Mellius)
• Hoogopgeleide mannen/vrouwen (60%/40%)
• Welstandige groep levensgenieters uit de A/B1-klasse
• Brede leeftijdscategorie: 25 tot 55 jaar
• Naast wijn grote interesse in cultuur, literatuur, gastronomie
en reizen
• Genieten van het leven met een goed glas wijn in de hand
staat Centraal
Les Mills fitness
De doelgroep bestaat voornamelijk uit vrouwen, zijn gemiddeld 18 t/m 40 jaar oud en zijn afkomstig uit geheel Nederland. De doelgroep is hoog opgeleid (HBO of WO) en verdient modaal tot boven modaal (modaal is €2.581,25 bruto per maand[1]). De doelgroep is veel bezig met hun gezondheid en welzijn en maken daarom bewuste keuzes. De doelgroep is erg bezig met sport en wellness in het algemeen.
(HBO-Kennisbank (Ebbers, 2009)
Rust massagepraktijk
De doelgroep van RUST. bestaat uit mannen en vrouwen tussen de 25 en 45 jaar oud. Zij wonen in
Amsterdam zelf en werken gemiddeld 30 uur per week. Ze houden van reizen, cultuur en winkelen.
Na een jaar moet 10% van deze doelgroep spontaan kunnen zeggen dat zij RUST. kennen. Daarnaast
moeten zij RUST. beoordelen met een gemiddelde van een 7,5. Wat belangrijk is, is dat er meer
massages geboekt gaan worden, minstens 47 behandelingen per week.
De potentiële klanten van RUST. kunnen het best worden aangesproken met psychosociale waarden.
Het verschil met concurrenten is klein, waardoor de identiteit en de propositie van RUST. erg
belangrijk zijn. De propositie van RUST. is om klanten een rustpunt in het drukke Amsterdam te
bieden, zodat zij even kunnen ontsnappen naar een andere wereld. Naast de vergelijking met de drukte
moet ‘ontspanning’ en ‘rust’ centraal komen te staan.

(Jeltje Visser, 2012-06-07)

Wijngilde
De wijn consumenten kunnen ook gesegmenteerd worden op hun wijnkennis. De segmentatie zou dan als volgt zijn:

Geen drinker – dit zijn mensen die helemaal geen alcohol kopen of drinken, hun wijnkennis is zeer laag, tot absoluut geen kennis en zijn hebben geen behoefte om eventueel lid te worden van een wijn vereniging als Wijngilde.

Drinkt weleens – deze groep mensen bestaat merendeels uit jongeren die niet heel erg geïnteresseerd zijn in wijn maar het af en toe kopen voor borrels of feesten. Hun kennis is laag maar zij hebben ook niet echt behoefte om meer kennis op te doen. Hieruit komt dan weer een kleine subgroep van mensen die een bepaalde wijn hebben gevonden die ze kennen en lekker vinden, deze zullen ze dan ook blijven kopen.

Passieve wijndrinker – dit zijn mensen die wijn wel lekker vinden en er wel meer over willen leren. Echter zijn ze er niet zo mee bezig en zullen ze niet snel uit zichzelf opzoek gaan om meer kennis op te doen bij proeverijen of wijnkelders. Zou er echter een gelegenheid voortdoen dat op hun pad komt dan zouden ze het zeker wel leuk vinden om meer te leren, en is daar ook wel interesse naar. Deze groep bestaat uit net zo veel jongeren als ouderen.

Actieve wijndrinker – dit zijn meer ouderen dan jongeren die het lekker vinden om wijn te drinken en die open staan om te experimenteren. Ze drinken vaak wijn en zijn geïnteresseerd om verschillende wijnen te proeven/kopen zo dat zij meer kennis opdoen. Deze groep zou ook zeker openstaan voor leuke bijeenkomsten van wijnproeverijen.

Kenner – Deze groep is heel klein en zijn dan ook de echte wijnkenners. Vaak hebben zij hun eigen voorraadje wijn thuis staan, en zij weten ook exact wanneer ze welke wijnen moeten drinken. Voor elke gelegenheid weten ze wel een speciale wijn te combineren en hun kennis gaat vaak ook echt ver. Deze groep bestaat voornamelijk uit ouderen, zij hebben levens ervaring en jaren lang kennis weten op te doen van het grote scala wijn assortimenten.

(Annieke den Boer, Nathan Snoek en Anouck Steenken)
(Doelgroep alalyse en segmentatie)


De doelgroepomschrijving van Jilzz en Winelife vinden wij goede voorbeelden. De doelgroepomschrijving van Jilzz overlapt met de doelgroepomschrijving die wij voor By the Grape willen hanteren. De doelgroepomschrijving van Wijngilde heeft ons nuttige informatie gegeven over de wijndrinker, maar dit is niet een manier van doelgroep definiëren die wij willen hanteren.

Onze definitieve doelgroepomschrijvingen zijn als volgt:

  1. Vrienden van huidige klanten die tussen de 25 en 35 jaar oud zijn. Meestal twee verdieners, die (nog) geen kinderen hebben, hoog- tot universitair opgeleid, met een eigen woning. Woonachtig in Utrecht en omgeving. Zij houden van belevingen en ervaringen zoals reizen en proeverijen. Hierover vertellen ze ook graag en delen dit selectief via social media. Ze zijn bereid om meer te betalen voor eerlijke en biologische producten, maar de smaak is de doorslaggevende factor.
  2. Facebookvrienden van de hierboven beschreven doelgroep. Deze groep zal vanzelfsprekend veel breder zijn. 
Definitieve ijk-persoon

We hebben twee definitieve, concrete communicatiedoelstellingen geformuleerd:
·        We willen in maart en april 250 unieke nieuwe bezoekers uit de nieuw geformuleerde doelgroep in de winkel krijgen. dus per maand 125 nieuwe klanten, in totaal 250.
      ·      Van deze bezoekers willen we de helft dus 125 personen als fan terugzien op Facebook.  

Propositie voor de campagne formuleren
De propositie voor de campagne formuleren is een vervolg op de huidige mix en de positionering. Wij hebben de propositie en positionering hier samengevoegd. 
Wij kiezen voor een tweezijdige positionering in de campagne. 
Het informationele is dat de klant weet dat hij een goede wijn koopt (gevolg) omdat hij de wijn eerst kan proeven (eigenschap). Het transformationele aspect is dat By the Grape zulke lekkere wijnen heeft (benefit) dat je die graag met vrienden deelt (waarde). 

            De 10 gevonden proposities:
1.   Met Optimel kunnen consumenten hun gewicht beheersen én toch genieten van de lekkere yoghurt(drink), vla of pudding . "Het mooiste gewicht is evenwicht".
2.   Lego stimuleert de fantasie en creativiteit van kinderen. Hoe: Met lego kun je alles maken.
3.   Dove vindt dat schoonheid voorkomt in vele vormen en maten. Schoonheid wordt niet alleen bepaald door de buitenkant maar ook van binnenuit; tijd voor echte schoonheid.

4.   Philips, het leven is al ingewikkeld genoeg. Technologie moet het probleem niet nog erger maken. Daarom stellen wij ons tot doel om technologie te maken die zinvol is; Sense & Simplicity.
5.   Coca-cola, wanneer mensen samen komen gebeuren er mooie dingen. Hoe: Share a coke with.
6.    Fanta, je moet het leven niet te serieus nemen. Hoe: Play Fanta, de wereld is een grote speeltuin.
7.   Adidas, impossible is nothing. Het sportmerk wil dat mensen grenzen gaan verleggen in sport. Hoe: Door bekende gezichten in te zetten die een voorbeeldrol hebben en waar mensen naar opkijken, waardoor ze gemotiveerd worden.
8.   Milka, dare to be tender. Milka liet één chocolade stukje uit de reep weg. De koper kon "dit stukje" versturen naar iemand, of naar zichzelf.  De kopers van Milka werden op de proef gesteld hoe teder ze kunnen of willen zijn. Milka wil zich profileren als een merk dat gericht is op samen zijn.
9.   Witte reus, wast een berg kost een beetje. Ze profileren zich als een uitstekend wasmiddel wat ook prima te betalen is door de "gewone" consument. Door gebruik te maken van de campagne ‘delfts blauw’ wordt de Nederlandse nostalgie terug gebracht.
10.  Honig, aan tafel met Honig. Honig profileert zich als een familiemerk dat draait om   gezelligheid. Hoe: De reclames zijn altijd aan tafel bij een gezin thuis en alles in de gezellige stijl.

Bedenk een creatief concept
Vervolgens moest er een creatief concept voor de campagne worden bedacht. Hierover zijn we nog aan het nadenken. By the Grape maakt al gebruik van erg veel middelen. Zo hebben ze video's met informatie over de wijn, er wordt een blog bijgehouden, ze houden regelmatig acties en ze zijn actief op Facebook, Twitter, Youtube en Pinterest. We zijn aan het stoeien met ideeën over het gebruik van video's in de winkel. 

Redeneeropdracht

De pinterest borden: http://www.pinterest.com/bureauawesome/